Градски игри!

Posted on 24. юни 2012

2


„Мръсна, шумна, сива!” – това чувам от всеки трети човек около мен!

„Приятна, спокойна, зелена!” – това пък ми казват чужденците, които често разхождам из града!

Най-интересното е, че и аз така я чувствам докато съм с тях! Докато се оглеждам с нови очи на посетител, вместо да забия потънал в ежедневни грижи поглед в краката си. (Да хвърляме поглед в краката си все пак е препоръчително в София. Там дебнат небезизвестните „софийски капани”. И за тях с апломб обяснявам на чужденците, но те са твърдоглави и настояват на своето!) Докато игриво наблюдавам като турист това, което има, вместо да се вторачвам в онова, което не искам да има.

И така, мине се не мине месец, пилят ми на главата, и имам нужда да си поканя гости от чужбина – да ми възстановят щастието, баланса и хармонията! Други пък за тая цел „бягат” от града в планината всяка събота и неделя. Още от четвъртък не ги свърта: „Уф, кога ще се изнеса малко от тая гадна София!”

Но хайде стига с тия чужденци. Няма да робуваме на историческия си комплекс и все да чакаме чуждото мнение. Стига с това бягане и крос, нека една събота и неделя да останем тук и да си направим „поход в града”! Пък и тогава наистина e по-спокойно в „столицата”, като са се изнесли всички „селяни”* от нея. ; )

(*В нашата квартира това е политически коректно на принципа, че негрите могат да си викат nigga’.)

Дайте да видим дали можем самички да се заинтригуваме от мястото в което живеем, а?

Но не е толкова лесно, май трябва да се научим как да бъдем щастливи и да се радваме на града. Трябва практика, подкрепа от семейството и постоянство. Ами, нека започнем с градски игри!

А на мрънкащите ще отговоря: Разбира се, необходимо е да имаме критичен поглед към средата си, за да можем да я подобрим. Но това емоционално вторачване в недостатъците само ни прави по-нещастни, или ако използвам модерни думички: „понижава качеството ни на живот.” При това повече от самите недостатъци!

А ще се учудите колко много „негативи”, са само в нашата глава и вместо да ги псуваме, можем да се отпуснем и да им се насладим!

Както каза Янчето, имаме нужда да сменим очилата!

Градски игри! Ще изследваме столицата, ще я гледаме по нов начин. И не само гледаме. Ще се впуснем като рояци лешояди да кълвем от градското усещане, ще търсим онова, което ежедневно подминаваме.

Идеи има много. Търсят се още.
Търсят се най-вече ангажирани помощници и ентусиасти-участници!
А след това и документатори, сайтоправячи. (За да облъчим с пропаганда!)

Моля записвайте се в коментарите долу, или във сураттефтера – ето тук.

ПС: А преминалите всички изпитания, справили се с всички задачи, ще получат накрая награда! Правото да разходят по един чужденец и да станат наистина щастливи! ;;; )

*

И-и-и първата идея:

С колелета по следите на некапиталистическия град

Реклами